Ráda bych napsala, že červené kari jsem poprvé ochutnala v Asii, odkud pochází. Bohužel realita není tak poetická a já tak kari objevila v mé oblíbené Asijské restauraci Red Hot Chilli na Křižíkově, kterou vřele doporučuju! Moje láska k tomuto jídlu se samozřejmě prohloubila v jeho rodném Thajsku, kde jsem toto jídlo jedla častěji jak pad thai. Kdo tam byl, pochopí tu ojedinělost. Od té doby neuplynul měsíc bez toho, aniž bych si kari alespoň jednou neuvařila. Připravte se na pořádnou dávku chilli a exotických vůní. Jdeme na to!
Ingredience:
- 1 lžíce kokosového oleje
- 1 cibule
- 1 chilli paprička
- zázvor – podle uvážení
- 1 lžíce Red curry paste
- 1 batáta
- 1 větší lilek
- 3 mrkve
- žampióny
- 1 cizrny
- 1 litr zeleninového vývaru nebo zeleninový bujón
- 1 plechovka kokosového mléko
- šťáva z limetky
- čerství koriandr
Postup:
Na rozpáleném kokosovém oleji osmažíme na jemno nakrájenou cibuli, chilli papričkua zázvor. Ve chvíli, kdy se kuchyní rozline příjemná vůně a vše získá mírně nazlátlou barvu, přidáme Red Curry Paste.
Když se pasta dostatečně rozpustí a promísí se základem, je na čase přihodit na plátky nakrájenou batátu, lilek, žampiony a mrkev. Do kari můžete přidat prakticky jakoukoli zeleninu, kterou máte rádi a je vhodná k tepelnému zpracování.
Když zelenina trochu změkne, zalijeme směs litrem zeleninového vývaru a kokosovým mlékem (kdo nemá vývar, může použít vodu a zeleninový bujón).
Jako poslední přichází na řadu cizrna, kterou jsme již předtím uvařili. Podle potřeby dochutíme solí, pepřem a šťávou z limetky.
Podáváme s jasmínovou rýží a čerstvým koriandrem. Dobrou chuť!